lawadvisor

ebanner espa ekt

Τα πρόσωπα που, για την ώρα τουλάχιστον, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση (άρθρο 1 Ν. 3869/2010), είναι:

Όλα τα φυσικά πρόσωπα (όχι δηλαδή εταιρείες οιασδήποτε μορφής) που δεν διαθέτουν πτωχευτική ικανότητα, δηλαδή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΟΙ (όπως π.χ. ιδιωτικοί υπάλληλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες (μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί κ.ά), εισοδηματίες, οδηγοί αυτοκινήτων, προγραμματιστές Η/Υ, υδραυλικοί, ιδιοκτήτες ψιλικατζίδικων, υπαίθριοι πωλητές, μοδίστρες, νοικοκυρές, άνεργοι κ.ο.κ.). Επιπλέον ο μέτοχος Α.Ε., ο αφανής εταίρος, ο ετερόρρυθμος εταίρος, ο εταίρος και διαχειριστής Ε.Π.Ε., εκτός αν συντρέχει κάποια επιβαρυντική περίπτωση που το ανατρέπει.

Ακόμη και πρώην έμποροι μπορεί να υπαχθούν, με βασική προϋπόθεση η παύση των πληρωμών τους να πραγματοποιήθηκε μετά την παύση της εμπορίας τους.

Π.χ. έμπορος έκανε διακοπή της δραστηριότητάς του στην Εφορία στις 31-12-2011, παραδίδοντας βιβλία κ.ο.κ. ανάλογα με τη δραστηριότητα που τηρούσε. Αυτός ο έμπορος είχε οφειλές (ακόμη και εμπορικές) τις οποίες τις εξυπηρετούσε κανονικά μέχρι και τις αρχές Απριλίου του 2012. Από τότε και μετά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην καταβολή των δόσεών του, με αποτέλεσμα αυτές να καθίστανται ληξιπρόθεσμες. Την οφειλή από αυτές τις δόσεις μπορεί να την υπαγάγει στη ρύθμιση. Αν ο ίδιος όμως έμπορος σταμάτησε τις πληρωμές του στις 30 ή ακόμη και στις 31 Δεκεμβρίου 2011, τότε οποτεδήποτε κι αν αποφασίσει να τις υπαγάγει στη ρύθμιση, δεν θα έχει θετική έκβαση.

Σημείωση: στους ασκούντες κάποια επαγγέλματα τα οποία λόγω της φύσης τους δύναται να θεωρηθεί από τα δικαστήρια ότι είναι «εμπορικά», μπορεί να απαγορευθεί η υπαγωγή στη ρύθμιση (π.χ. τέτοια ήδη από τη Νομολογία έχει θεωρηθεί ότι είναι το επάγγελμα του ιδιοκτήτη σουβλατζίδικου ή του ελεύθερου επαγγελματία που έχει αντικείμενο δακτυλογραφήσεις και φωτοτυπίες).

Καλό θα είναι να συζητήσετε εκτενώς το θέμα της επαγγελματικής σας δραστηριότητας με τον δικηγόρο σας, εάν ανήκετε σε κάποια επαγγελματική ομάδα για την οποία ανακύπτει ανάλογος προβληματισμός.

ΠΟΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ

Κατ’ αρχήν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από οπουδήποτε και αν προέρχονται και προς οιονδήποτε, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί σε χρόνο προγενέστερο του τελευταίου έτους από την κατάθεση της αίτησης υπαγωγής στο Δικαστήριο και δεν έχουν δημιουργηθεί με δόλο (δηλαδή επίτηδες με σκοπό να μην αποπληρωθούν ή να ενσωματωθούν στη ρύθμιση). Θα πρέπει να είναι οφειλές χρηματικές. Τέτοιες π.χ. έχει θεωρηθεί ότι είναι οι οφειλές μισθωμάτων χώρων που μίσθωσε ο αιτών από το Δημόσιο, ή οι οφειλές από δάνεια που χορηγήθηκαν στον οφειλέτη με εγγύηση του Δημοσίου (π.χ. σε παλιννοστούντες ή πυρόπληκτους).

Παράδειγμα: Έχετε ξεκινήσει τη διαδικασία, έχει τελειώσει η απόπειρα εξωδικαστικού συμβιβασμού, καθώς δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή σας από τους δανειστές σας, και ο δικηγόρος σας έχει συντάξει την αίτηση της ρύθμισής σας προκειμένου η υπόθεσή σας να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο του πιθανού δικαστικού συμβιβασμού. Στην αίτηση αυτή, εάν υποτεθεί ότι ο δικηγόρος σας την καταθέτει στο Δικαστήριο στις 15 Απριλίου 2012, θα μπορεί να ενσωματώσει και οποιαδήποτε οφειλή σας η οποία δημιουργήθηκε πριν από τις 15 Απριλίου 2011, εφόσον εννοείται ότι έχει αυτή ήδη συμπεριληφθεί και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Θα πρέπει σε συνεννόηση με τον δικηγόρο σας να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, αφού ναι μεν στο ανωτέρω παράδειγμα θα μπορείτε να εντάξετε και μία οφειλή π.χ. από πιστωτική κάρτα που δημιουργήθηκε στις 10 Απριλίου 2011, αλλά στην περίπτωση αυτή κινδυνεύετε να σας προβάλουν οι πιστωτές σας (συνήθως Τράπεζες) ένσταση δολιότητας με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, καθώς θα φαίνεται ότι έχετε ενεργήσει βάσει «σχεδίου» και δεν είστε καλόπιστος.


ΠΟΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ

  1. Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, όσες οφειλές έχουν αναληφθεί εντός διαστήματος ενός έτους από την ημερομηνία κατάθεσης στο Δικαστήριο της αίτησης υπαγωγής σας στη ρύθμιση.

Στο παραπάνω παράδειγμα δεν μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση οφειλή π.χ. από πιστωτική κάρτα που αναλήφθηκε στις 16 Απριλίου 2011.

Σημείωση: Αν ο αιτών στο παραπάνω παράδειγμα στις 16 Απριλίου 2011 σύναψε σύμβαση μεταφοράς (συγκέντρωση) παλαιότερων δανείων ή προέβη σε πράξη ρύθμισης παλαιότερου δανείου, μπορεί να το υπαγάγει και αυτό στη ρύθμιση.

  1. Όσες προέκυψαν από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο (π.χ. έκδοση ακάλυπτης επιταγής (η οποία δεν στηρίζεται σε ενδοσυμβατική ευθύνη).
  2. Διοικητικά πρόστιμα (π.χ. παραβάσεις Κ.Ο.Κ. από λιμενική αρχή, δημοτική αστυνομία κ.λπ.).
  3. Χρηματικές ποινές (π.χ. ποινικά πρόστιμα σε παραβάτες ποινικών παραβάσεων).
  4. Φόροι και τέλη προς το Δημόσιο και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού (π.χ. δημοτικά τέλη, τέλη κυκλοφορίας).
  5. Εισφορές σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΤΑΑ, ΙΚΑ, ΟΓΑ κ.λπ.).
  6. Οφειλές από χορήγηση δανείων από Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 15 και 16 του Ν. 3586/2007.

 

ΔΑΝΕΙΑ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ Ο.Ε.Κ.

 

Ιδιαίτερος λόγος έχει γίνει για το εάν υπάγονται στη ρύθμιση δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και τα στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τον Ο.Ε.Κ. Η σχετική Νομολογία μέχρι σήμερα φαίνεται ότι προσανατολίζεται στο να μην κάνει δεκτή την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτών των οφειλών. Επειδή όμως η αναφορά στον Νόμο των εξαιρούμενων οφειλών είναι μάλλον περιοριστικά απαριθμούμενη, υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή κακώς δεν υπάγονται και αυτά.

Η εφαρμογή αυτού του Νόμου είναι χρονικά περιορισμένη. Αναμένουμε επομένως να δούμε και άλλες αποφάσεις ή ακόμη και εφετειακές που μπορεί να ασχοληθούν με το εν λόγω ζήτημα και να θέσουν ένα τέλος στις όποιες αμφισβητήσεις ανακύπτουν σχετικώς. Εάν συντρέχει περίπτωση ανάληψης τέτοιου δανείου, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συζητήσετε εκτενώς με τον δικηγόρο σας προκειμένου να αποφασίσετε από κοινού την ενσωμάτωσή του ή όχι στην αίτησή σας, δεδομένου ότι την άσκηση του δικαιώματος υπαγωγής σας στη ρύθμιση την έχετε ΑΠΑΞ, κοινώς μόνο 1 φορά, χωρίς να υπάρχει εξαρχής η δυνατότητα ενσωμάτωσης μεταγενέστερα επιπλέον οφειλών σας.

Τολμούμε να αναφέρουμε πάντως ότι δεν θεωρούμε πως η ενσωμάτωση τυχόν τέτοιας οφειλής στην αίτησή μας μπορεί να προκαλέσει κακό σε αυτή, αφού στη χειρότερη περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο από το Δικαστήριο, η εκδοθησόμενη απόφαση θα περιλαμβάνει κανονικά μόνο τις υπόλοιπες οφειλές σας.


ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΡΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ (πέραν των διαδικαστικών)


1. Η αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει να είναι ΜΟΝΙΜΗ και μη οφειλόμενη σε δόλο.

2. Ο οφειλέτης έχει την υποχρέωση (καθήκον) ειλικρινούς δήλωσης ΟΛΩΝ των περιουσιακών του στοιχείων και των εισοδημάτων του, από όπου κι αν προέρχονται αυτά. Αυτή την υποχρέωση μάλιστα την έχει από την έναρξη της διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου (με την κατάθεση της αίτησής του) μέχρι και το πέρας της ρύθμισής του, όποια διάρκεια κι αν έχει αυτή. Σε περίπτωση αποδεδειγμένης ανειλικρίνειας, οφειλόμενης σε δόλο ή βαριά αμέλεια, πέραν των ποινικών κυρώσεων που ίσως ανακύψουν, οι πιστωτές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την έκπτωση από τη ρύθμιση και την απαλλαγή από τα χρέη (αν έχει αυτή αποφασιστεί), ακόμη και έπειτα από δύο έτη από την επέλευση της απαλλαγής του οφειλέτη από τις οφειλές του.


Συμβουλές

blank page | έντυπη και ηλεκτρονική επικοινωνία